czwartek, 04 marca 2010
Oczyszczanie wg Michala Tombaka

Podstawowa metoda oczyszczania proponowana przez lekarza niekonwencjonalnego, Michala Tombaka, skupia sie na usunieciu z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.

Moze zanim przejde do szczegolow jego metody, opisze po krotce co to wlasciwie jest ten kwas moczowy.

Kwas moczowy powstaje w procesie rozpadu starych komórek organizmu. W prawidlowych warunkach jest on wydalany z organizmu przez nerki. Moze jednak dojść do wzrostu jego stężenia we krwi. Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi często łączy się z występowaniem nadwagi, zaburzeń przemiany tłuszczowej, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Osoby z w/w dolegliwościami są więc w grupie zwiększonego ryzyka zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Nagromadzony w ustroju kwas moczowy odkłada się w postaci moczanu sodowego w stawach, chrząstkach i tkankach miękkich z nerkami włącznie, wywołując roznego rodzaju dolegliwosci ze strony tych narządów.

Sposob Michala Tombaka przedstawia sie nastepujaco.

Kuracja trwa tylko trzy dni (ta restrykcyjna), wiec nawet dla osob, ktorym ciezko utrzymac diete, nie jest to jakies ogromne poswiecenie. W ciagu tych trzech dni zjada sie tylko pomarancze i grejpfruty. To dobra wiadomosc po pierwsze dla lasuchow, gdyz smak slodki nie bedzie im obcy podczas kuracji, a po drugie dlatego, iz mimo, ze dozwolone sa tylko dwa produkty, to sa to owoce mysle przez wiekszosc ludzi lubiane.

Mamy wiec pomarancze i grejpfruty. Procz tych dwoch potrzebne nam tez beda cytryny, woda i sol.

Przez trzy dni z rzedu pierwsza rzecza jaka spozywamy na czczo jest lyzka soli rozpuszczona w cieplej wodzie. Roztwor taki pomoze wydalic ze wszystkich czesci organizmu znajdujace sie w nich toksyny, zbiera je w jelitach i pozwala wydalic. Jako, ze organizm po takim zabiegu zostanie czesciowo odwodniony, przyjmowanie plynow w ciagu tych dni musi zostac zwiekszone. Michal Tombak zaleca picie 4 litrow sokow z pomaranczy i grejpfruta dziennie. Jego przepis na dzienna dawke soku to 900g soku z pomaranczy, 900g soku z grejpfrutow, 200g soku z cytryn oraz 2 litry wody. Soki owocowe musza byc swiezo wycisniete. Nie ma tu mowy o sokach z kartonu.

Gdy wypijemy juz rano wode z sola nalezy zadbac o to, zeby nie bylo nam zimno. Przez caly dzien popijamy przygotowany sok (kazdego dnia swiezo wycisniety). Gdy czujemy glod mozna jesc pomarancze i grejpfruty, ale nic poza tym. Wszystkie trzy dni wygladaja podobnie.

Przy oczyszczaniu tym, jak i kazdym innym, pojawic sie moga dolegliwosci zwiazane z tym, ze organizm pracuje ciezko pozbywajac sie `odpadow`, jakie magazynowal nieraz przez lata. Nie trzeba sie tym bardzo przejmowac, gdyz jest to naturalna kolej rzeczy. Objawami takimi moga byc: bole glowy, zmeczenie, brak sil, nudnosci itp..  Kazdego wieczoru tych trzech dni nalezy koniecznie wypic ziola przeczyszczajace, aby ulatwic caly proces oczyszczania. Wiem, ze kraza rozne opinie na temat uzalezniajacych wlasciwosci takich ziol, ja rowniez nie stosuje ich na co dzien, ale picie ich przez trzy dni nie ma prawa wyrzadzic nam szkod.

Czwartego i piatego dnia nalezy pic sok z jablek i marchwi lub mieszanki sokow. mozna jesc warzywa i owoce.

Szostego dnia diete mozna juz urozmaicic o kasze, jajka oraz ryby (ale nie wedzone).

Po takim oczyszczaniu rozsadnie jest zmienic swoje nawyki zywieniowe. Aby skutek sie utrzymal nalezy ograniczyc (jesli to trudne, to choc czesciowo zredukowac-zawsze to jakas zmiana na lepsze, a to tez sie liczy)   spozycie bialej maki, cukru, slodyczy, octu (rowniez produktow konserwowanych, zawierajacych go), a takze wszelkich produktow wysoce przetworzonych. Powinno sie tez zmniejszyc spozycie pokarmow tlustych i smazonych. Mozna jesc ryby, sery, jajka, mieso i maslo, ale z umiarem. Z mleka najlepiej zupelnie zrezygnowac. Twarog oraz zsiadle mleko sa bardzo zalecane. Staramy sie jesc wiecej kaszy, warzyw, owocow oraz swiezo wycisnietych sokow. Wazne jest tez zeby nie laczyc ze soba pewnych grup pokarmowych, co ulatwi naszemu zoladkowi prace i zapobiegnie kolejnemu odlozeniu sie nadmiaru toksyn.

I tak Michal Tombak wprowadzil podzial produktow na trzy grupy:

-BIALKOWE- mieso, jaja, ryby, wywary miesne, baklazany, fasola, bob, orzechy, ziarna slonecznika

-TLUSZCZOWE ORAZ PRODUKTY `ZYWE`- maslo, smalec, oleje, margaryny, itp.; owoce (swieze i suszone), warzywa (oprocz ziemniakow), soki, wino wytrawne

-WEGLOWODANOWE- pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miod.

Wg autora produkty tluszczowe oraz `zywe` moga byc dowolnie laczona z innymi. Natomiast spozywajac jednoczesnie produtky z grupy bialkowych z produktami z grupy weglowodanowych, doprowadzamy do bardzo niebezpiecznej dla zdrowia sytuacji przeciazenia ukladu pokarmowego. Do poludnia zalecane jest spozywanie posilkow weglowodanowych, natomiast bialkowe lepiej spozywac po poludniu i wieczorem.

Wazne jest, by po takim oczyszczeniu zrobic oczyszczanie watroby (Tombak rowniez ma na to sposob), gdyz skumulowaly sie tam duze ilosci szkodliwych substancji. 

Dodatkowo nalezy pamietac o ogromnym znaczeniu dokladnego przezuwania pokarmu i nie jedzenia w pospiechu. Pic mozna przed posilkiem, ale nie w trakcie i nie po.

ZYCZE UDANEGO OCZYSZCZANIA.

Pozdrawiam.

Ela

 

wtorek, 23 lutego 2010
Od czego powinno sie zaczac detoks organizmu ?

Jesli decydujemy sie na detoks, czyli pozbycie sie z organizmu toksyn i substancji szkodliwych, zanim zaczniemy pracowac nad oczyszczaniem organizmu jako takim, powinnismy najpierw zastanowic sie nad tym, jak maksymalnie zredukowac przyjmowanie tych, ktore mimo wszystko przyjmujemy.

Jest rzecza nieunikniona spozywanie toksyn. Sa zawarte w roznych ilosciach praktycznie we wszystkim, co zjadamy. Warto wiec na poczatek, dowiedziec sie, jakimi drogami dostaja sie one do naszych cial w najwiekszych ilosciach.

Co z tego punktu widzenia staje sie szczegolnie niebezpieczne?

1. Nikotyna. U osob palacych problem zatrucia organizmu substancjami szkodliwymi jest bardzo powazny. Osoba, palaca, chcac oczyscic swoj organizm, powinna przede wszystkim ograniczyc palenie, majac za glowny cel doprowadzenie do calkowitego porzucenia nalogu. Trudno jest z dnia na dzien `rzucic`, a sa i tacy, ktorzy twierdza, ze ten sposob nie jest do konca bezpieczny. Dlatego najlepszym wyjsciem wydaje sie byc zmniejszanie ilosci wypalanych palierosow, np. o jeden czy dwa tygodniowo. Taka metoda jest i bezpieczna i latwa w zastosowaniu. Zmniejszenie ilosci wypalanych papierosow chocby o jeden miesiecznie w rezultacie, dla osoby palacej paczke dziennie, po roku doprowadzi do redukcji az o 50%. Co wiecej osoba taka nie odczuje tej redukcji, gdyz bedzie ona przeciagnieta w czasie i organizm nawyknie do mniejszej ilosci. Sytuacja docelowa to oczywiscie zupelne pozbycie sie nalogu, by moc dluzej cieszyc sie zyciem. Lepszej jakosci zyciem :)

2. Kofeina. Kofeina, w przeciwienstwie do nikotyny, moze miec rowniez pozytywne dzialanie na nasz organizm, jesli nie naduzywamy ilosci, jaka spozywamy. Tutaj jednak skupimy sie na jej negatywnym wplywie, gdyz jest ona rowniez winna zatruciu, jakiemu jestesmy poddawani. Kofeina zawarta jest glownie w kawie, czarnej herbacie, napojach na bazie coli, a takze w czekoladzie. Poza tym, ze wraz z jej spozyciem zanieczyszczamy organizm, powoduje ona szybsze stazenie sie skory. Jest tez winna zmniejszonej az o 50% przyswajalnosci cynku, co jest tylko przykladem, gdyz uposledza ona ogolne przyswajanie witamin i mineralow. Spozywanie kilku filizanek napojow wysokokofeinowych dziennie powoduje, iz latwo nas zdenerwowac i latwiej popadamy w stres, gdyz dziala ona bezposrednio na nasz uklad nerwowy. Efektem sa tez migreny, podwyzszone cisnienie krwi czy bezsennosc. Kofeina jest wysoce toksyczna!

3. Alkohol. Alkohol, tak jak i kofeina ma tez swoje pozytywne dzialanie, ale tylko wtedy, gdy jest to dobrej jakosci alkohol i spozywany jest jednorazowo w bardzo malych ilosciach, np. lampka wina lub kieliszek brandy, najlepiej do lub po posilku. Dla tych, ktorzy nie maja umiaru, gdy juz zaczna, kilka informacji. A mianowicie poza tym, ze pozostawia nasz organizm wysoce zatruty, jako, ze sam w sobie jest trucizna dla ludzkiego organizmu, powoduje tez inne skutki uboczne: powaznie uszkadza watrobe oraz caly uklad trawienny. Watroba przeksztalca spozyty alkohol w aldehyd octowy, ktory jest bardzo toksyczny i to wlasnie jego przedawkowanie powoduje znanego nam wszystkim kaca. Nadmierne spozycie alkoholu moze tez doprowadzic do otylosci, a co za tym idzie do wahan poziomu cukru we krwi, zmeczenia, poczucia ociezalosci i powaznych uszkodzen komorek naszego organizmu. W dluzszej perspektywie nadmierne spozycie alkoholu prowadzi czesto do wylewow, nowotworow,a takze do uszkodzenia takich organow, jak mozg czy serce. Zycze, abyscie umieli znalezc radosc w jednej lampce wina :)

4. Cukier. Cukier nazywany bywa `cichym zabojca` i badania dowadza jego szkodliwosci. Badania przeprowadzone na New York State University dowiodly, ze nic innego nie wplywa tak na poziom wolnych rodnikow w naszych organizmach, jak spozywanie cukru. Spozycie produktu o duzej zawartosci cukru powoduje fermentacje w jelitach, przy czym toksyczne substancje, ktore wtedy powstaja zostaja uwolnione do krwi i ta droga rozniesione zostaja po calym organizmie, powodujac ogromne zniszczenie. Spozywanie cukru w nadmiernej ilosci powoduje wahania nastroju, skoki i spadki poziomu energii, zmniejszenie odpornosci organizmu oraz nadczynnosc sledziony, watroby, trzustki czy jelit. Byc moze zwrociliscie kiedys uwage na to, ile czasu trwa pozbycie sie zwyklego przeziebienia osobie, ktora lubi slodycze. Bardzo latwo takie osoby popadaja tez w roznego rodzaju infekcje. Nie znaczy to wszystko, ze mamy zupelnie wyrzec sie cukru, a jedynie ograniczyc jego spozycie i znalezc jego najlepsze zrodla, ktorymi sa np. owoce :)

5. Produkty wysoce przetworzone. Sa to produkty zwykle pakowane, przy produkcji ktorych zastosowano roznego rodzaju procesy mocno zmieniajace ich naturalna, pierwotna forme. Najczesciej maja one wiele dodatkow, poprawiajacych ich smak, zapach oraz kolor, a takze przedluzajacych ich swiezosc. Gotowe dania roznego rodzaju sa tu dobrym przykladem. To wszystko, co do swego powstania wymagalo jakiejs ingerencji czlowieka. Takie produkty czesto sa `wypchane` nasyconymi kwasami tluszczowymi, nie slynacymi z dobrej slawy. Mocno przetworzone produkty to kolejne zrodlo groznych dla zdrowia i zycia toksyn.

Do tej listy mozna by dopisac jeszcze conajmniej kilka wartych unikania towarow, jakie nawyklismy sobie serwowac, nie majac zapewne calkowitej swiadomosci ich wplywu na jakosc i dlugosc naszego zycia. Warto poswiecic troszke czasu na poszukiwanie informacji i dalsza lekture.

Zycze zdobywania ciekawej i latwo przemawiajacej do wyobrazni wiedzy.

Pozdrawiam.

Ela

  

 

16:56, eladonocik , DETOKS
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 15 lutego 2010
Jablko-owoc na szczescie juz nie zakazany :)

Jablko.

Dla kazdego, kto mysli powaznie o swoim zdrowiu, owoc ten powinien zawsze byc pod reka. Nie tylko jest rewelacyjnym rozwiazaniem jako przekaska, pomoc w podrozy,gdy nie mamy mozliwosci posilic sie czyms zdrowym czy tez jako ostatnia rzecz zjedzona wieczorem, gdy czujemy sie glodni, ale nie chcemy obciazac zoladka na noc.

Jablko ma wiele wlasciwosci, ktore stawiaja je na czele listy najzdrowszych produktow spozywczych, szczegolnie zalecanych rowniez przy detoksie, czyli oczyszczaniu czy odtruwaniu organizmu. Ukrainscy naukowcy zalecali ich spozycie po wybuchu jadrowym w Czarnobylu.

Co sprawia, ze jablko jest tak wartosciowe?

Po pierwsze, zawiera ono duzo witaminy C , ktora poprawia stan naszego systemu odornosciowego. Jesli latwo dopada Cie przeziebienie, latwo sie kaleczysz, a trudnopotem goi sie taka rana, czy masz krwawiace dziasla, znaczyc to moze, ze nie dostarczasz swemu organizmowi wystarczajacej ilosci tej witaminy.  Jest takie stare angielskie powiedzenie `An apple a day keeps the doctor away`, co po polsku brzmialoby mniej wiecej jak `Jedno jablko dziennie pozwala uniknac wizyty u lekarza`. Witamina C jest szczegolnie wazna dla osob palacych, gdyz kazdy wypalony papieros pozbawia organizmu takiej ilosci witaminy C ile dostarcza np. jeden owoc cytryny, czyli bardzo duzo. Jesli wiec jestes palaczem jablko pomoze odzyskac czesc utraconej podczas palenia witaminy.

Po drugie, jablko zawiera flawonoidy, substancje, ktore zapobiegaja chorobom serca (miedzy innymi kwercetyne, ktora ma szczegolne wlasciwosci i w jablku znajduje sie w bardzo duzych ilosciach).

Po trzecie, antyoksydanty zawatre w jablku pozwalaja uniknac nowotworow, miedzy innymi raka jelita grubego, raka prostaty czy raka piersi (u kobiet). Substacje te sa kluczowe w walce z wolnymi rodikami, ktore niszczac komorki naszego ciala, w efekcie prowadza do powstawania nowotworow.

Po czwarte, fenole, kolejne substancje, jakie zawieraja w sobie jablka, obnizaja poziom tzw. zlego cholesterolu w organizmie, prowadzac jednoczesnie do podwyzszenia poziomu tzw. dobrego cholesterolu.

Po piate, substancje zawarte w jablku maja dzialanie bakteriobojcze, co ma znaczenie rowniez dla higieny jamy ustnej. Udowdniono, ze po zjedzeniu jablka ginie ta droga do 80% bakterii, ktore `trzymalismy w ustach`.

Po szoste, jablka maja malo kalorii, co sprawia, ze swietnie sluzyc moga za przekaske, na dodatek bardzo wygodna w spozyciu. Mozna sobie pozwolic na zjedzenie kilku dziennie, bez potrzeby zastanawiania sie czy limit nie zostal juz przekroczony.

Po siodme, jablka zawieraja blonnik (w tym slynne pektyny), ktory jest nieoceniona pomoca przy zaparciach i ogolnie ma bardzo dobry wplyw na procesy trawienia. Sredniej wielkosci jablko zawiera ok. 3 gramow blonnika, przy czym zalecane minimalne dzienne jego spozycie wynosi 18-25 gramow. Blonnik w jablku wystepuje w wieszej ilosci w skorce, dlatego powinno sie zjadac je cale, zeby w pelni skorzystac z wlasciwosci tego cudownego owocu.

Po osme, jedzenie jablek chroni nasz mozg. Zostalo udowodnione, ze ich spozywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobe Alzheimera oraz chorobe Parkinsona.

Po dziewiate, badania wykazaly,ze spozywanie 5 jablek tygodniowo pomaga osobom z astma zmniejszyc negatywne objawy choroby.

Po dziesiate, jablka sa pyszne. Istnieje tak wiele odmian jablek, ze kazdy, nawet najbardziej wyrafinowany smak, znajdzie posrod nich cos dla siebie. 

Polecam Wam wszystkim jedzenie soczystych i zdrowych jablek. Jedzcie te, ktore lubicie, probujcie tych, ktorych jeszcze nie sprobowaliscie i dawajcie je swoim dzieciom. Najzdrowsze ze skorka i ogryzkiem.

Zycze duzo zdrowia :)

Pozdrawiam.

Ela

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6