Blog > Komentarze do wpisu
Jablko-owoc na szczescie juz nie zakazany :)

Jablko.

Dla kazdego, kto mysli powaznie o swoim zdrowiu, owoc ten powinien zawsze byc pod reka. Nie tylko jest rewelacyjnym rozwiazaniem jako przekaska, pomoc w podrozy,gdy nie mamy mozliwosci posilic sie czyms zdrowym czy tez jako ostatnia rzecz zjedzona wieczorem, gdy czujemy sie glodni, ale nie chcemy obciazac zoladka na noc.

Jablko ma wiele wlasciwosci, ktore stawiaja je na czele listy najzdrowszych produktow spozywczych, szczegolnie zalecanych rowniez przy detoksie, czyli oczyszczaniu czy odtruwaniu organizmu. Ukrainscy naukowcy zalecali ich spozycie po wybuchu jadrowym w Czarnobylu.

Co sprawia, ze jablko jest tak wartosciowe?

Po pierwsze, zawiera ono duzo witaminy C , ktora poprawia stan naszego systemu odornosciowego. Jesli latwo dopada Cie przeziebienie, latwo sie kaleczysz, a trudnopotem goi sie taka rana, czy masz krwawiace dziasla, znaczyc to moze, ze nie dostarczasz swemu organizmowi wystarczajacej ilosci tej witaminy.  Jest takie stare angielskie powiedzenie `An apple a day keeps the doctor away`, co po polsku brzmialoby mniej wiecej jak `Jedno jablko dziennie pozwala uniknac wizyty u lekarza`. Witamina C jest szczegolnie wazna dla osob palacych, gdyz kazdy wypalony papieros pozbawia organizmu takiej ilosci witaminy C ile dostarcza np. jeden owoc cytryny, czyli bardzo duzo. Jesli wiec jestes palaczem jablko pomoze odzyskac czesc utraconej podczas palenia witaminy.

Po drugie, jablko zawiera flawonoidy, substancje, ktore zapobiegaja chorobom serca (miedzy innymi kwercetyne, ktora ma szczegolne wlasciwosci i w jablku znajduje sie w bardzo duzych ilosciach).

Po trzecie, antyoksydanty zawatre w jablku pozwalaja uniknac nowotworow, miedzy innymi raka jelita grubego, raka prostaty czy raka piersi (u kobiet). Substacje te sa kluczowe w walce z wolnymi rodikami, ktore niszczac komorki naszego ciala, w efekcie prowadza do powstawania nowotworow.

Po czwarte, fenole, kolejne substancje, jakie zawieraja w sobie jablka, obnizaja poziom tzw. zlego cholesterolu w organizmie, prowadzac jednoczesnie do podwyzszenia poziomu tzw. dobrego cholesterolu.

Po piate, substancje zawarte w jablku maja dzialanie bakteriobojcze, co ma znaczenie rowniez dla higieny jamy ustnej. Udowdniono, ze po zjedzeniu jablka ginie ta droga do 80% bakterii, ktore `trzymalismy w ustach`.

Po szoste, jablka maja malo kalorii, co sprawia, ze swietnie sluzyc moga za przekaske, na dodatek bardzo wygodna w spozyciu. Mozna sobie pozwolic na zjedzenie kilku dziennie, bez potrzeby zastanawiania sie czy limit nie zostal juz przekroczony.

Po siodme, jablka zawieraja blonnik (w tym slynne pektyny), ktory jest nieoceniona pomoca przy zaparciach i ogolnie ma bardzo dobry wplyw na procesy trawienia. Sredniej wielkosci jablko zawiera ok. 3 gramow blonnika, przy czym zalecane minimalne dzienne jego spozycie wynosi 18-25 gramow. Blonnik w jablku wystepuje w wieszej ilosci w skorce, dlatego powinno sie zjadac je cale, zeby w pelni skorzystac z wlasciwosci tego cudownego owocu.

Po osme, jedzenie jablek chroni nasz mozg. Zostalo udowodnione, ze ich spozywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobe Alzheimera oraz chorobe Parkinsona.

Po dziewiate, badania wykazaly,ze spozywanie 5 jablek tygodniowo pomaga osobom z astma zmniejszyc negatywne objawy choroby.

Po dziesiate, jablka sa pyszne. Istnieje tak wiele odmian jablek, ze kazdy, nawet najbardziej wyrafinowany smak, znajdzie posrod nich cos dla siebie. 

Polecam Wam wszystkim jedzenie soczystych i zdrowych jablek. Jedzcie te, ktore lubicie, probujcie tych, ktorych jeszcze nie sprobowaliscie i dawajcie je swoim dzieciom. Najzdrowsze ze skorka i ogryzkiem.

Zycze duzo zdrowia :)

Pozdrawiam.

Ela

poniedziałek, 15 lutego 2010, eladonocik

Komentarze
2010/02/21 23:12:45
O tak, życie bez tego słodkiego maleństwa byłoby dużo gorsze :)))
-
Gość: bafe, c83-252-36-148.bredband.comhem.se
2010/04/01 13:30:20
W ogryzkach sa pestki a w nich cyjany .Trucizny .
Wiec nie polecaj jedzenia ogryzkow,bo to nieladnie.
-
2010/04/05 15:05:59
Dziekuje za wypowiedz. Pomoze nam ona jeszcze lepiej poznac cudowne wlasciwosci jablek i ogryzkow :)

Zaczne od tego, ze nie ma na swiecie teorii, ktora mialaby tylko zwolennikow. Opinie na temat pestek z jablek tez sa podzielone. Sa tacy, ktorzy twierdza, ze sa one bardzo trujace ze wzgledu na cyjanek.
Czy ktos z Was slyszal kiedys o przypadku zatrucia cyjankiem po spozyciu pestek jablka? No wlasnie. Co wiecej, robi sie nawet nalewki z pestek jablek, co wymaga duzej ilosci takich pestek i wzmacnia dodatkowo ich dzialanie, jak to nalewki. A o zatruciach nikt nie slyszal.

Oto dlaczego.

Glikozydy cyjanogenne to substancje, ktore wystepuja w wielu roslinach.Ich proporcje z innymi skladnikami (jak np. fitocyty, mineraly czy oleje jableczne) sa tak idealnie dobrane przez nature, by istniala miedzy nimi rownowaga.W efekcie maja one bardzo korzystny wplyw na ludzki organizm.Razem dzialaja rozluzniajaco,bakteriobojczo, odkazajaco i przeciwzapalnie.Pobudzaja tez uklad oddechowy.Biochemia ludzkiego organizmu dziala tak, ze zadna z tych substancji nie jest w stanie zagrozic naszemu zdrowiu.
Glikozydy cyjanogenne zawarte sa w pestkach roznych owocow (a takze np. siemienia lnianego).W odpowiednich warunkach moga one uwalniac cyjanek, jednak do tego jest im potrzebny specyficzny enzym, beta-glukozydaza, na dodatek w bardzo duzych ilosciach.Enzym ten wystepuje w calym organizmie ludzkim, jednak w ilosciach tak niskich, ze cyjanek nie jest w stanie sie uwolnic.

Pestki jablek (a takze same jablka) zawieraja cenne witaminy z grupy B, miedzy innymi:
-wit. B12 (zwana tez `cyjankobalamina` :) ) - witamina ta zawiera cyjanek w tak sladowych ilosciach, ze nawet gdyby mogl on bezposrednio zadzialac (a nie moze, gdyz brakuje enzymow, ktore by go uwolnily), nie bylby w stanie zaszkodzic czlowiekowi; sama witamina jest niezbedna do produkcji czerwonych krwinek, metabolizmu bialka i zdrowego ukladu nerwowego (regeneruje kore mozgowa),
-wit. B17 (zwana tez `amigdalina` lub `leatrile`) - kazda molekula tej witaminy zawiera 1 jednostke cyjanku, 1 jednostke benzaldehydu i 2 jednostki glukozy, ktore sa `zamkniete` razem; aby cyjanek mogl sie odizolowac trzeba najpierw taka molekule `otworzyc`; mozliwe jest to tylko w obecnosci wspomnianego juz wczesniej enzymu, beta-glukozydazy; enzym wystepuje w organizmie czlowieka w bardzo malych ilosciach, nie wystarczjacych do uwlonienia sie cyjanku; moze sie on uwolnic tylko w jednym miejscu naszego ciala- tam, gdzie utworzyl sie nowotwor zlosliwy, gdyz tylko tam stezenie beta-glukozydazy jest duze; dochodzi wtedy w molekulach do uwolnienia sie cyjanku, ktory ... NISZCZY KOMORKI RAKOWE; stad tez slawa witaminy B17 jako substancji dzialajacej silnie antynowotworowo.

Na pewno wielu z Was spotkalo sie z opiniami zarzucajacymi ,ze dzialnie jakie przypisuje sie witaminie B17 to czysta fantazja.To przemysl farmaceutyczny chce nam to wmowic, bo nie zalezy im, zebysmy kupowali jablkatylko tabletki.Wybor nalezy do nas i dopoki nie wezmiemy rzeczy na czysta logike i sami nie znajdziemy odpowiedzi na wiele pytan zwiazanych ze zdrowiem, dopoty bedzie sie nas oszukiwac.
Medycyna zachodnia (konwencjonalna) nie akceptuje ani leczenia sposobem odzywiania, ani naturopatii,ani sprawdzonych na Wschodzie naturalnych metod leczenia, gdyz sa to metody zbyt tanie i zbyt skuteczne, bedace ogromna konkurencja dla przemyslu farmaceutycznego.A teraz porownajmy sredni stan zdrowia i dlugosc zycia czlowieka ze Wschodu i czlowieka z Zachodu.Czy mozna miec jeszcze jakies watpilowsci?

Swoja droga to bardzo ciekawe,ze ludzie doszukuja sie szkodliwosci w produktach w 100% naturalnych, ktore od zawsze spozywamy, a jednoczesnie nie maja zadnych oporow przed lykaniem roznego rodzaju tabletek,ktore przepisuje im lekarz (chociazby pigulek antykoncepcyjnych, ktore prowadza do raka szyjki macicy) oraz przed spozywaniem przetworzonej zywnosci,nieporownywalnie bardziej szkodliwych niz jakikolwiek ze znanych nam naturalnych produktow spozywczych.Jest to efekt skutecznego prania mozgu, ktoremu poddaje sie nas na kazdym kroku.
-
Gość: mali, d12-18.static.icpnet.pl
2010/12/04 02:10:28
Radzę sprawdzać informacje zanim je zamieścisz na stronie.
nie sadzę żeby ktokolwiek potwierdził twoją teorie o zawartości fenoli w jabłku. fenol to substancja toksyczna i bakteriobójcza. myślę że chodziło Ci o pilifenole które są antyoksydantami i owszem w jabłkach się znajdują.
Trafiłam na twoja stronę szukając jakiś wskazówek jakie dokładnie antyoksydanty znajdują się w jabłku a znalazłam informacje które wprowadzają w błąd. Jak możesz, zmień to, szkoda ludzi w błąd wprowadzać :)
pozdrawiam
-
2010/12/07 17:48:36
Zaczne moze od tego, ze fenole dziela sie na te powastajace syntetycznie na skale przemyslowa oraz na takie, ktore wystepuja naturalnie w przyrodzie. Jedne i drugie sa bardzo toksyczne, dlatego w przemysle sluza do produkcji silnych srodkow chemicznych np. srodkow dezynfekujacych, zas w naturze wystepuja w roslinach, w bardzo malym stezeniu, zbyt malym by mogly nam w tej naturalnej formie zaszkodzic. Rowniez te naturalne fenole maja dzialanie bakteriobojcze, gdyz sa slabymi kwasami. Do popularnych fenoli naturalnych nalezy np. kwas salicylowy, ktory naturalnie wystepuje w korze wierzby bialej, ktora wykorzystwywana jest w lecznictwie. Kwas salicylowy jest tez glownym skladnikiem chemicznym olejku cynamonowego.
Fenole to zwiazki proste, ktore tworza tez swoje pochodne, czesciej wystepujace w swiecie roslin niz fenole proste. fenole i ich pochodne mozna podzielic na:
-fenole proste (fenol, tymol (wyst. np. w macierzance czy tymianku), karwakrol (wyst. np. w oregano czy cabrze), eugenol (wyst. np. w gozdzikach), mirystycyna (wyst. np. w galce muszkatolowej), anetol (wyst. np. w anyzu czy koprze wloskim), gwajakol, hydrochinon)),
-alkoholofenole,
-aldehydofenole (aldehyd anyzowy (wyst w anyzu) czy wanilina (wyst. w owocu wanilii)),
-fenolokwasy (kwas salicylowy (wyst. np. w korze wierzby bialej) czy kwas kawowy (wyst. w wiekszosci roslin kwiatowych),
-depsydy (kwas chlorogenowy, cynaryna (wyst. np. w karczochach)),
-glikozydy fenolowe (arbutyna (wyst. np. w macznicy lekarskiej czy borowce brusznicy).
Fenole i ich zwiazki to bardzo duza grupa wystepujaca w swiecie roslin. Wystepuja w takich jeszcze znanych ze swych wlasciwosci roslinach jak cykoria, czarny bez, arnika, czy dab (jego kora), i w wielu innych. Zawiera je tez np. miod, jako ze pszczoly przenosza go z pylkiem kwiatowym. Maja one bardzo duze znaczenie lecznicze, mimo iz stanowia sladowe tylko ilosci w skladzie roslin. W wiekszych ilosciach bylyby dla nas toksyczne, dlatego takie oburzenie wywolwac moze chocby sam dzwiek slowa `fenole`.
Jablka rowniez maja w sobie zwiazki fenoli.